Ваш малюк все ще не розмовляє?

Ваш малюк все ще не розмовляє?

В наш час зростає кількість дітей із затримкою мовленнєвого розвитку та іншими порушеннями формування мовленнєвих навиків.

Чому ж так? І коли батькам варто хвилюватися?

Мова – високоспеціалізована функція кори головного мозку людини. Швидкість формування мовлення у дітей, звичайно, є досить індивідуальним показником, проте, є орієнтовні вікові межі етапів мовленнєвого розвитку.

Важливо пам’ятати, що мова – це засіб комунікації! Тому, якщо ваша дитина багато часу проводить наодинці з гаджетами, не відвідує дошкільні заклади, не грається з іншими дітками, з нею мало розмовляють дорослі, – все це теж негативно впливає на формування мовного навику.

Коли слід звернутися до дитячого невролога?

Якщо вашому малюку 2 роки, а він:

  • не вимовляє навіть окремих слів;
  • не відгукується на власне ім’я, не виконує навіть простих інструкцій, не виявляє жвавого інтересу до пізнання навколишнього світу, ігрова діяльність дуже одноманітна, складається із однотипних повторюваних дій;
  • розгальмований в поведінці;
  • «наче перебуває в собі».

Які додаткові обстеження варто зробити?

Існує низка причин, чому мовленнєвий мозвиток дитини може не відповідати віку. Лікар-невролог після огляду звузить коло пошуку та скерує вас на необхідні обстеження та консультації.

Чи варто зачекати до 4-х років, поки дитина заговорить?

Не варто, оскільки мовленнєвий розвиток може бути не єдиною проблемою, а складовою частиною розладів психіки та поведінки дитини. В такому випадку раннє втручання та корекція є виправданими.⠀

Чи існує чарівна таблетка для розвитку мовлєння?

На жаль, ні. Медикаментозне лікування використовується в більшій мірі для корекції психічних розладів, оптимізації психічної діяльності. Основним засобом впливу залишається тривала наполеглива робота із спеціалістами, а також зусилля батьків у сприянню становлення мовного навику у дитини.

Лікування
варикозу
Закрити