Повторні візити до лікаря. Чи потрібні вони?

Повторні візити до лікаря. Чи потрібні вони?

Часто, після первинного прийому та виписаного лікування, виникає питання, чи потрібно приходити на повторний огляд?

Здається, що можна самостійно пропити ліки, всі гострі симптоми пройдуть і можна буде повертатися до роботи.

Нижче, показуємо на прикладах, як типові скарги на здоров'я можуть потребувати посиленого контролю з боку фахівця на повторних прийомах.

Біль у горлі

Зазвичай біль у горлі з'являється при ГРВІ або грипі. З таким вірусним запаленням організм справляється самостійно. Але іноді ці симптоми викликає бактерія - бета-гемолітичний стрептокок групи А. Це небезпечна ситуація - розмноження цього виду стрептокока може спровокувати запалення великих суглобів, серця і нирок.
Щоб визначити, чи дійсно бактерія викликає біль, використовують мазок з горла. При позитивному результаті лікар може призначити антибактеріальну терапію.

Біль у шлунку

Найчастіше пацієнти такий біль звикли списувати на гастрит, який насправді зустрічається дуже рідко і лікуватися зміною харчування. В реальності іноді її може викликати бактерія Helicobacter pylori. Ця бактерія - основна причина виразкової хвороби, також здатна викликати запалення і рак шлунка. Якщо біль у животі викликає саме вона, лікар призначить курс антибіотиків та інгібіторів протонної помпи, щоб знищити бактерію.

Біль при сечовипусканні

Часто з'являється через цистит, який переважно має бактеріальну природу. Краще не слідувати порадам друзів та рідних і не пити самостійно антибіотики! При рецидивуючих гострих циститах лікар може рекомендувати провести посів сечі. Це потрібно, щоб визначити конкретного збудника цієї інфекції і зрозуміти, який антибіотик краще подіє. Відмовляючись від повторного прийому, особливо, якщо ваші симптоми не поліпшуються, ви ризикуєте отримати більш серйозну інфекцію нирок.

Найчастіше подібні симптоми не викликають якихось серйозних проблем. Але завжди існує ризик того, що захворювання сильніше, ніж могло здатись лікарю на першому прийомі. І повторний прийом допоможе уточнити діагноз і почати правильне лікування відразу ж, не чекаючи небезпечних ускладнень.

Терапевт - Ткачівська Мирослава Миколаївна

Лікування
варикозу
Закрити