Пневмококові захворювання: що про них відомо та як від них захиститися

Пневмококові захворювання: що про них відомо та як від них захиститися

Пневмокок також часто ускладнює перебіг грипу. Найвищий рівень захворюваності на важкі пневмококові інфекції реєструється в дітей віком до 5 років і людей старше 50 років. Смертність дітей від пневмококової інфекції досягає 50%!

Існує щонайменше 80 серотипів (різновидів) пневмококу. Його можна виявити в носоглотці 80% дітей, що відвідують дитячі дошкільні заклади. І хоча носійство цього мікроорганізму – це не патологія, та ми не можемо спрогнозувати, чи захворіє дитина, носоглотка якої ним заселена. Проте ми можемо запобігти розвитку інвазивних пневмококових захворювань: для цього існує єдиний спосіб – вакцинація.

В Україні вакцинація проти пневмококової інфекції не включена до обов’язкових профілактичних щеплень календаря та не фінансується державою. Дане щеплення в Україні з 2014 р. внесене до переліку рекомендованих щеплень МОЗ, тобто доступним воно є лише у приватних медичних закладах. У понад 100 країнах світу більше 10-ти років проводять масову вакцинацію від пневмококової інфекції, що сприяло зниженню рівня захворюваності і смертності, особливо серед дітей віком до 5 років. Так, темпи інвазивної пневмококової хвороби знизилися на 82% у США з 2000 року. За оцінками експертів, у країнах Європи вакцина Превенар 13 за попередні 3 роки використання запобігла більш, ніж 30 000 випадків інвазивної пневмококової хвороби та 3000 смертей.

Існує два види вакцин, які допомагають запобігти пневмококовим захворюванням:

- Пневмококова кон'югована вакцина: PCV13 або Превенар 13 (захищає від 13 серотипів бактерії), Синфлорикс (10 штамів пневмококу + нетипована гемофільна паличка). Ефективність обох вакцин у захисті від захворювань, зумовлених пневмококом, є аналогічною.

- Пневмококова полівалентна полісахаридна вакцина (PPSV23 або Пневмо 23, Пневмовакс 23) – захищає від 23 серотипів бактерії. Формує імунітет тільки в дорослих та дітей віком старше 2-х років. Для дітей віком до 2-х років така вакцина не є ефективною.

В Україні офіційно зареєстровані Превенар 13 (виробник Wyeth Pharmaceuticals для Pfzer H.C.P.Corporation, США) та Синфлорикс (виробник GlaxoSmithKline, Бельгія).

Вакцинація проводиться:

Синфлориксом – дітям віком від 6 тижнів до 5 років життя;

Превенар 13 - дітям віком від 6 тижнів до 5 років життя,

  • у дорослих віком 50 років і старше,

- дітям після 5 років і дорослим, що відносяться до групи ризику (наявні хронічні захворювання органів дихання: бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба, бронхіт; цукровий діабет, гіпертензія, часто хворіють бактеріальними інфекціями, імунодефіцитні стани, анатомічна аспленія, цироз печінки, прийом гормональних препаратів, хвороба Ходжкіна, ВІЛ-інфіковані особи, серповидно-клітинна анемія, хронічна ниркова недостатність, онкогематологічні захворювання; особи з неврологічними захворюваннями (порушення мозкового кровообігу, судомні розлади, знижений кашлевий рефлекс); особи, що багато палять і т.д.).

Також вакцинуватися проти пневмококу рекомендують організованому контингенту (військовослужбовці, жителі будинків інвалідів, ув’язнені, вихованці дитячих будинків та інтернатів, інші дорослі і діти, які перебувають в умовах закритих колективів) та особам, які постійно знаходяться в спеціальних установах по догляду за людьми похилого віку.

Схема імунізації базується на офіційних рекомендаціях, обирається індивідуально, оскільки залежить від віку особи, що підлягає вакцинації.

Превенар 13 та Синфлорикс можна вводити одночасно з будь-якими з наступних антигенів, що застосовуються як у моно-, так і у комбінованих вакцинах: дифтерії, правця, цільноклітинного або ацелюлярного кашлюкового компоненту, захворювань, які викликаються Haemophilus influenzae типу b, інактивованого поліомієліту, гепатиту В, кору, епідпаротиту, краснухи та вітряної віспи.

Вакцинація- це оберіг від тяжких хвороб!

ПІДГОТУВАЛА Лікар –педіатр, к.мед.н. ВОЛОШИНОВИЧ В.М.

Лікування
варикозу
Закрити