Чому антибіотики повинен призначати лікар?

Чому антибіотики повинен призначати лікар?

Всі батьки хочуть, щоб їхня дитина росла здоровою. Того ж бажає і лікар для своїх маленьких пацієнтів.

Важливо, щоб лікар і батьки були однодумцями. Коли дитина хворіє, успіх лікування залежить не тільки від правильності призначень, але і від чіткого виконання їх батьками. Тому лікар і батьки завжди разом обговорюють, чому і навіщо призначається ліки, як їх приймати та чого очікувати.

Однією з великих груп лікарських препаратів є антибіотики — хімічні речовини, які або гальмують розмноження бактерій, або викликають їх загибель.

Показання для їх призначення — бактеріальна інфекція або високий ризик приєднання бактеріальної інфекції у дітей, що мають певні хронічні захворювання.

Така інфекція може бути причиною захворювання будь-якого органу або системи. Антибіотики впливають на клітину бактерії, яка шкодить організму, і руйнують її. При цьому діють вони тільки на бактерії й деякі грибки, а, наприклад, вірусів вони протистояти не можуть.

У вірусу, на відміну від бактерії, немає клітини. Якщо природа захворювання вірусна — антибіотики безсилі. Організм впорається з інфекцією самостійно. Антибіотики можуть знадобитися тільки в тому випадку, якщо протягом вірусної інфекції ускладнилося приєднанням бактеріальної флори та розвитком ускладнень, наприклад у вигляді пневмонії (при грипі пневмонія найчастіше вірусна, викликана вірусом грипу).

Найважливіше в прийомі антибіотиків — точно знати, що потрібні саме вони, і вірно дотримуватися курсу, призначений лікарем.

Який висновок випливає зробити?

Антибіотики призначає тільки лікар. Для цього він на прийомі слухає скарги, уважно вивчає історію захворювання й особливості організму дитини, проводить огляд і в деяких випадках проводить додаткове обстеження.

Багато батьків бояться давати антибіотики дітям через побічні ефекти. Але негативний вплив самих бактерій на організм дитини небезпечніше для його здоров'я і життя. При цьому важливо пам'ятати, що приймати такі препарати потрібно під ретельним наглядом вашого педіатра.

Лікування
варикозу
Закрити